Savner å ha han her nå, være kompis med han, å kunne hjulpet han, at han kunne hatt meg som venn og sagt alt til, delt erfaringer. Hvis han hadde blitt mobbet, skulle jeg ha hjulpet han og passet på han. Vist han verden. Vært ungdom sammen med han!

Therese

Therese var 12 år da hun mistet lillebror på 2 år. Les hennes historie som hun skrev da hun var 17 år: «Jeg er glad i deg, lillebror» i Søskenfortellinger (PDF, 1MB).

Noen mister et søsken de har levd sammen med lenge. Andre mister søsken som levde i noen timer eller dager. Noen mister søsken som er døde når de blir født. Andre kan ha et søsken som de aldri har møtt, fordi deres søsken døde før de selv ble født. Kanskje kommer sorgen over dette, eller over noen du har mistet for lenge siden sterkt opp igjen nå som du er ungdom? Enten det er lillebror eller lillesøster, storebror eller storesøster som er død, så vil søsken alltid fortsette å være verdifulle for oss. Mange tenker mye på hva de vil gå glipp av som søsken.

Søsken er den relasjonen i livet vi skulle hatt lengst, derfor er det så vondt når et søsken er død. Det var så mye dere skulle ha delt i livet videre! Det er så mye han eller hun går glipp av. Hvem ville han eller hun ha blitt som voksen? Og dine eventuelle barn vil mangle en tante eller onkel. Og som voksne skulle dere ha delt ansvaret for gamle foreldre….  Det er mange fremtidige tap når et søsken dør.

Jeg blir lei meg for de tingene som ikke blir noe av, som kunne ha vært. Og så litt glad når jeg ser for meg situasjoner og hendelser som kunne ha vært så fine, som at hun skårer på håndballbanen. Sånn er det bare, hun lever i meg.  

Sander

Sander var 18 år da lillesøster ble født død.

Det er fint å spare på bilder eller gjenstander som minner deg om din søster eller bror. Bilder og ting som gir deg gode minner, hjelper deg med å huske og forteller litt av din søskenhistorie uten ord. Og for noen kan det være godt å besøke graven, dersom dere har det – det kan være et godt sted å minnes den døde.

Besøker graven hver gang jeg er hjemme. Da snakker jeg alltid med henne, sitter ute. Jeg forteller henne om livet mitt, hva jeg gjør, for at hun skal bli kjent med meg. Hun fortjener å vite det.

Sander

Siste vi gjorde var å krangle...

Som søsken kan dere også ha kranglet mye. Og kanskje er det noe du har litt dårlig samvittighet for eller kanskje du kjente på sjalusi. Du kan også være misunnelig på andre som har levende søsken, eller du kan streve med å se at dine foreldre har det så vondt og er veldig triste. Dersom du har slike vonde tanker og følelser, kan det være lurt å snakke med noen om dette. Slike tanker blir bare større og større, og vondere og vondere dersom du ikke sier det til noen.

Den døde blir en helgen

Noen kan oppleve at den som døde blir «glorifisert», bare blir snakket fint om, og at familien glemmer at han eller hun også gjorde dumme ting eller kunne være veldig irriterende. Kanskje føler du at de er mer glad i den som døde enn i deg som lever? Dette kan være veldig sårt og du kan kjenne at selvfølelsen synker. Prøv å si noe om dette til dine foreldre eller noen andre. Ofte er ikke foreldre klar over at de gjør det og kan trenge en påminner om dette. Husk at de vil at du skal ha det bra og kjenne deg like viktig og elsket!

Det kan hjelpe å minne hverandre på betydningen av å minnes den avdøde personens både fine og mindre fine sider fordi det gjør den avdøde mer ekte som person.

Og det er så viktig å minnes hele han, med alle sine gode og dårlige kvaliteter. Det kan være fort gjort å sette den avdøde på en slags pidestall. Den avdøde blir som en helgen, og nåde den som tar opp noen kritiske tanker eller følelser om den avdøde.

Søster

Les hele historien til søsteren som mistet sin storebror i selvmord.

Tomrommet

Å miste et søsken kan også oppleves som at du mister en god venn. Hvis han eller hun var alvorlig syk, var du kanskje den aller nærmeste lekekameraten og vennen. Det kan føles veldig tomt hjemme etter at et søsken dør, særlig hvis du er det eneste barnet igjen eller du pleide å være masse sammen med den som er død. Når savnet etter den som er død vokser seg stort inni deg, er det godt å gjøre noe du liker å gjøre, dette kan være til trøst og til avkobling. Eller du kan snakke om drømmene du hadde for fremtiden med den du aldri rakk å bli godt kjent med eller fikk vokse opp sammen med.

Det er ikke mange som kjenner henne, kan ikke snakke om henne på vanlig måte. Må snakke om tiden slik den kunne ha blitt, ikke tiden som var. Jeg lager meg fiktive minner. Hun har jo ingen markant personlighet.

 "Hvor mange søsken har du?"

Dette er et spørsmål vi ofte stiller, og hva skal du svare når en er død? Det er helt vanlig å ikke helt vite hva du skal svare og det er greit at det kanskje varierer fra situasjon til situasjon hva du velger å si.

Hvor mange søsken har du? Det spørsmålet har jeg slitt med i alle år. Jeg vet ikke hva jeg skal svare. Det er ikke alle jeg vil si alt til. Jeg vil være meg som meg selv, og ikke hun som har mistet.

Sanne

Sanne var 3,5 år da hennes lillebro døde plutselig og uventet.  Les Sannes historie her

Se også filmen om Hanne som var 16 år da hun mistet sin storesøster etter en hjerteoperasjon. To år senere deler hun sine tanker rundt sorgen i filmen «Tårene trenger å hvile» laget av Foreningen Vi som har et barn for lite.

Fortsatt storesøster eller lillebror

Det kan også være vanskelig å holde på identiteten som for eksempel storesøster når lillebror eller lillesøster dør. Men din søskenrelasjon vil alltid være der, selv om han eller hun fysisk er borte. Derfor kjenner mange seg fortsatt som storesøster eller storebror inni seg og kan oppleve det sårende om andre glemmer dette eller påpeker at du ikke lenger er det fordi han eller hun er død.  

Jeg er storesøster, selv om han er borte. Jeg er STOLT storesøster. Stolt over å ha hatt han i livet mitt

Sanne

Dersom du er født etter at et søsken døde, kan det være litt vanskelig. Da kjenner du kanskje på at du ikke er del av familiehistorien som resten av familien har, du er ikke med på bildene og du har ikke egne minner. Da kan du be foreldrene dine eller eventuelt andre søsken fortelle deg litt om han eller henne og om hva som skjedde slik at også du blir litt kjent med ditt søsken. Kanskje kan de også dele litt om drømmene og planene de hadde for både han eller henne og for dere som søsken.

Følelsen av urettferdighet

Det er vanskelig å skjønne at et barn eller ungdom kan dø. Mange unge synes det er urettferdig at deres søsken døde. Når et barn og ungdom dør, gjør sorgen at foreldre og besteforeldre eller andre voksne rundt deg oppfører seg annerledes. Du kjenner kanskje behov for å muntre dem opp, for at det ikke skal være så trist hjemme.

Ungdom som sørger, vil gjerne at hverdagen fort skal bli som før i familien, samtidig som sorgen er der likevel. Noen ungdom blir redde for at andre vonde ting skal skje. Kjenner du det sånn, er det lurt å fortelle det til noen slik at det blir lettere å håndtere. 

Det tyngste var å se mamma ha det så vondt, men også pappa, som skulle være den sterke. Tok en stund før jeg innså hva som var skjedd. Var forvirret, hvorfor kan dette skje, naturstridig! Gir ingen mening!