Å miste i selvmord
Når søsken, venner eller en forelder avslutter sitt eget liv, kan det være vanskelig å forstå at det er sant. Det føles uvirkelig og smertefullt.
Når søsken, venner eller en forelder tar sitt eget liv, kan det være vanskelig å forstå at det er sant. Det føles uvirkelig.
Først var sorgen bare et sjokk. Jeg tenkte; dette skjer ikke. Jeg fikk følelsen av å bli helt kald.
Selvmord skjer som regel brått og uventet. Det - sammen med at døden er selvpåført - gjør at reaksjonene ved et selvmord skiller seg litt ut fra andre dødsårsaker. Livet snus opp ned, og det kan være vanskelig å ta innover seg det som har skjedd.
De siste årene har det vært rundt 650 selvmord, og ca 40 % av tilfellene er blant personer yngre enn 29 år.
Det er normalt å ha mange, kanskje forvirrende og sterke følelser etter et selvmord. Eller kanskje det kjennes som om man ikke har noen følelser i det hele tatt.
Det er viktig å prøve å akseptere følelsene som kommer og ikke undertrykke disse. Å snakke om følelsene kan både hjelpe til med å forstå at dødsfallet har skjedd, og til å komme seg gjennom sorgen.
Vanlige reaksjoner og følelser
Mange opplever sjokk når selvmordet skjer, en utenfor seg selv opplevelse. For noen varer disse reaksjonene lenge, mens for andre går det fort over igjen. Og noen mennesker har ikke noe særlig med reaksjoner eller følelser i tiden etterpå i det hele tatt. Noen ganger kan det ta litt tid før reaksjonene kommer, mens for andre kommer de nesten umiddelbart.
Når venner tar sitt liv, kan det være vanskelig å møte familien til den som er død, på grunn av tanker om skyld. Det er fint når venner får være med i ritualene og får bekreftelse på at det ikke er deres skyld. Venner trenger mye støtte, se Hvordan kan venner støtte ungdom i sorg?
Det er lov å le
Det finnes ingen oppskrift på hva som er “riktig” og i motsetning til tidligere teorier følger ikke sorg en oppskrift eller en bestemt rekkefølge. Sorg går ofte i bølger, og det kan gå helt fint en periode, før man plutselig igjen kjenner på disse følelsene eller tankene. Det mange også kan glemme, er at det er helt lov, og faktisk ganske viktig, å også ha det fint og hyggelig selv om man sørger. Om man føler for det, kan det hjelpe i en vond sorgprosess.
Noen kan kjenne på at de får dårlig samvittighet hvis de gjør noe koselig, eller hvis de ler for mye. Det er lov å både ha det fint, samtidig som man kjenner på sorg. Selvmord er også noe ungdom kan skamme seg over, og mange blir opptatt av hva andre tenker om dem og familien
Jeg tenkte at de sikkert trodde at det kan ikke være særlig bra i den familien når faren kunne ta livet sitt, men det var jo ikke sånn. Vi er en vanlig familie der vi alle er glade i hverandre. Han ble syk psykisk, det var det som skjedde.
Vil du høre historier om selvmord og hvordan leve videre? Hør podcasten SELVMORD.
Vanlige reaksjoner
Under har vi satt opp en liste med de vanligste tankene, reaksjonene og følelsene som kan oppstå når man har mistet noen i selvmord. Kanskje du kjenner på noen av disse, på mange av dem, eller kanskje ikke på noen.
Fysiske reaksjoner
Noen mennesker kan reagere fysisk på både påkjennelser, tanker og følelser. Blant de vanligste reaksjonene finner vi:
- Smerter ulike steder i kroppen
- Tretthet / føle seg utslitt
- Søvnløshet / problemer med å sovne / dårlig søvnkvalitet
- Økt sensitivitet
- Vondt i magen / andre symptomer fra mage/tarm
Følelsesmessige reaksjoner
Noen mennesker får mange, og ofte sterke, følelser knyttet til et selvmord. Andre kjenner kanskje bare på en følelse. Det kan også være at ingen av disse følelsene er spesielt fremtredende. Det kan bli ganske forvirrende hvis man har mange av disse følelsene på en gang, og noen ganger kan man trenge litt hjelp til å finne ut av, og å sette ord på følelsene sine. Da kan det hjelpe å snakke med en venn, en lærer eller noen i familien, eller å ta kontakt med en helsesøster, fastlegen, kriseteamet eller en hjelpetelefon. Her er noen av de vanligste følelsene man kan kjenne på:
- Tristhet
- Sinne
- Skam
- Angst / redsel
- Lengsel / kjærlighet
- Lettelse
- Skyldfølelse
- Uvirkelighet
- Likegyldighet
- Irritasjon eller utålmodighet
- Meningsløshet
”Å få en smell, er ikke uvanlig. Det er jo mange som har det inntrykket at det går over etter en stund, men det er en lang prosess. Plutselig klarer du ikke å ta deg sammen lenger, følelsene presser seg ut. Det kan være tanken på at du aldri får se den døde igjen, eller at den døde ikke får oppleve noe fint, som gjør at følelsene presser seg ut. Det er godt samtidig som det er slitsomt.”
Det er vanlig å bebreide seg selv at en ikke gjorde mer for den som har tatt sitt liv, eller ikke greide å forhindre selvmordet. Det er vanlig å bli sint på den som er død og på situasjonen. Noen skammer seg fordi de er så mye lei seg og ikke kommer ut av skyldfølelsen.
”Du kan begynne å tenke flere år tilbake i tid. Rippe opp i dumme detaljer, som at du kranglet mye med søsken, foreldre eller vennen. Ofte kan man huske de dårlige tingene best i starten, men det endrer seg slik at man også husker det som var bra.”
Tankemessige reaksjoner
Noen som opplever selvmord får mange tanker i tiden etterpå. Man kan føle at man grubler mye på ting, og at det er flere tanker som stadig dukker opp. For andre er det ikke sånn i det hele tatt. Det kan ta lang tid å akseptere at noen har tatt sitt eget liv. Det blir ofte mye grubling om hvorfor, som farger mye av sorgen.
Var det planlagt? Jeg blir så opphengt i hva som egentlig skjedde.
Noen av de vanligste tankene og utfordringene kan være:
- Vansker med å konsentrere seg
- Hukommelsesvansker
- Påtrengende minner
- Å prøve å finne en mening
- Kontroll og trygghet i tilværelsen
Atferdsmessige reaksjoner
Mens noen reagerer med tanker og følelser, kan andre reagere med handling (atferd). Noen av de vanligste reaksjonene her er:
- Gråt
- Å unngå eller å aktivt oppsøke steder eller ting som minner en om tapet eller den man har mistet
- Rastløshet
- Overaktivitet (ikke klare å sitte stille)
- Passivitet (orker ikke å stå opp av sengen)
- Sosial tilbaketrekning (vil ikke være sammen med venner eller familie)
- Økt bruk av nikotin, alkohol eller rusmidler
- Matproblematikk (overspising/trøstespising, miste matlysten, sulting)
Kjenner du at sorgen er for tung å bære alene? Eller har du selvmordstanker? Hvis du sliter med å sove, har mareritt, eller generelt sett ikke fungerer i hverdagen, bør du søke hjelp. Se: Hvem kan hjelpe?
Hvordan er det som foreldre å miste sønnen sin på 29 år i selvmord? Se VG-dokumentaren Etterlatt her.
Linker
Unge LEVE på Instagram: https://www.instagram.com/unge_leve/
LEVEStories: https://leve.no/levestories/
LEVEs nettside: https://leve.no
Unge LEVEs podcast “Selvmord”: